YALOVA ÜNİVERSİTESİyalova.edu.tr/
KURUM VİDEOLARININ FARKLI KİŞİLERCE İZLENME SAYISI 34.558

Psikoloji BölümüÖnceki Menüye Dön

  • EA

    4 Yıl

  • İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
    YALOVA

    2023 : 111848
    2022 : 118432
    2021 : 118523

    2023 : 367.092
    2022 : 370.914
    2021 : 312.241

    2023 : 60
    2022 : 60
    2021 : 60

Merhabalar, ben Dr. Öğr. Üyesi Zehra Ertuğrul Yaşar. Yalova üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Psikoloji bölümünde öğretim üyesiyim. Psikoloji zihinsel süreçleri ve davranışları bilimsel yöntemlerle inceleyen bir bilim dalıdır. Farklı disiplinlerle sosyoloji, felsefe ve biyoloji gibi disiplinlerle kesişim noktasında bulunan disiplinler arası yaklaşım alanıdır. Yalova üniversitesi Psikoloji bölümü ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2020 yılında kurulmuştur. 2020 - 2021 eğitim öğretim döneminde ilk öğrencilerimizi karşıladık. Ana bilim dalı olarak 3 ana bilim dalımız var. Uygulamalı, gelişim ve sosyal psikoloji olmak üzere 3 ana bilim dalımız bulunmaktadır. Mezunlarımızın etik ilkelere bağlı, bilimsel değerlerle düşünebilen güncel alan yazını takip eden meslektaşlar olarak yetiştirmek temel hedefimiz. Arzumuz ise öğrencilerimizin burada kazandıkları bilgiler ve beceriler ile topluma faydalı olacak uygulamalarda bulunabilmeleridir. Müfredatımızı oluştururken ulusal ve uluslararası standartları göz önüne alarak oluşturduk. Bölümümüzde psikoloji farklı disiplinlerle kesişim noktasında olduğu için Biyoloji, Sosyoloji ve Felsefe gibi dersleri almaları gerekir öğrencilerimizin. Bunun yanında Psikolojinin temel alt alanlarına dair derslerimiz var. Klinik Psikoloji, Gelişim Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Bilişsel Psikoloji ve Deneysel Psikoloji gibi. Daha sonra 3. ve 4. sınıflarda öğrencilerimiz için zengin bir seçmeli ders havuzu oluşturduk .Öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre dersler seçebilirler.
Örneğin çocuklar ile ilgili bir alanda uzmanlaşmak istiyorlarsa çocuk ve oyun, gelişimsel değerlendirme gibi dersleri seçebilirler. Klinik alanında uzmanlaşmak isterlerse psikoterapi yaklaşımları ya da psikanalizin doğuşu ve gelişimi gibi daha özgün derslerle devam edebilirler. Bunun yanında psikoloji bölümü için önemli olan araştırma ile ilgili derslerimizde mevcut. Nitel araştırma yöntemleri, Nicel araştırma yöntemleri ve İstatistik gibi. Fakültemizde bulunan bir bilgisayar laboratuvarımız var. Burada İstatistik derslerimizde bu laboratuvarları kullanabiliyoruz. Ayrıca Psikoloji bölümüne tahsis edilmiş Araştırma ve Uygulama laboratuvarı alanımızda mevcut. Özellikle seçmeli derslerde öğrencilerin uygulama yapması gereken derslerimiz mevcut fakat zorunlu staj programımız yok. Ama öğrencilerimizi gönüllü staj yapmalarını destekliyoruz ve onları yönlendiriyoruz. Bunun haricinde bir bitirme projemiz var. İki dönemlik son sınıfta bitirme projemiz var. Burada öğretim elemanı danışmanlığında öğrencilerimiz kendi meraklarına göre bir araştırma sorusu öneriyorlar. Bilimsel araştırma hazırlıyorlar ve bunu uyguluyorlar. Daha sonrasında ise bu araştırmayı raporluyorlar. Mezun olmaları için bu bitirme projesini geçmeleri gerekiyor.
Şu anda Sicilya ile bir Erasmus anlaşmamız bulunmakta ve diğer üniversiteler ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Bir an önce bunları sonuçlandırmayı ümit etmekteyiz. Psikoloji gerek kamuda gerek özel sektörde geniş bir istihdam alanına sahiptir. Kamuda bakanlıklara bağlı olarak hastanelerde, huzurevlerinde, adliyelerde ve ceza evlerinde mezunlarımız çalışabilirler. Özel sektörde de yine psikoteknik alanında ,özel eğitim alanında ve sağlık alanında mezunlarımız çalışabilmektedirler. Bunun yanında insan kaynakları, reklamcılık gibi alanlarda da mezunlarımızın çalışma olanağı vardır. Bunun yanında eğer yüksek lisans eğitimlerine devam ederlerse Uzman Psikolog unvanıyla çalışmaya devam ediyorlar. Psikoloji lisansı sonrasında ise Psikolog unvanı ile devlet ve özel sektörde çalışabilirler. Akademik kariyerlerine devam etmek isteyen mezunlarımız ise yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. Psikoloji bölümünü tercih edecek adaylara şunu önerebilirim. Psikolojiyi sadece klinik psikolojiden ibaret zannetmesinler. Araştırarak tercihlerini yapsınlar. Dediğim gibi Psikoloji okumaya geldiklerinde Biyoloji, Sosyoloji gibi derslerle ya da Bilişsel gelişim, Sosyal Psikoloji, Deneysel psikoloji gibi farklı alt alanlarında tanıma fırsatları, farklı araştırma ve uygulama perspektiflerini de tanıma fırsatı bulacaklar. Ayrıca bölümlerin sayfalarını iyi incelemelerini, akademisyenlerin özgeçmişlerine ve müfredatlara iyice bakmalarını tavsiye edebilirim. Öğrencilerimizin kurduğu bir psikoloji kulübü var eğer aday öğrenciler Yalova üniversitesine gelirlerse bu psikoloji kulübünde yer almalarını tavsiye ediyorum. Yalova Üniversitesi coğrafi konumu itibariyle büyük şehirlere yakın bir üniversitedir. Bu nedenle de hem akademik kadrosu kolayca gelişebiliyor ve daha yetkin hem de başarılı öğrencileri çekme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle Yalova üniversitesi Psikoloji bölümünün tercih edilebilir bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Ayrıca büyük şehirlerden Yalova’ya ulaşım sağlamakta kolay. Gerek deniz ulaşımı gerek karayoluyla üniversitemize gelebiliyorlar. Staj imkanları açısından da büyük şehirlere yakın olmak yine bizim için bir avantaj. Üniversite sınavına girecek olan öğrencilere başarılar diliyorum. Hepinizi Yalova Üniversitesi Psikoloji Bölümüne bekliyorum.
DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

İLETİŞİM FORMU

  • Facebook Link
  • Twitter Link
  • VK Link
  • Telegram Link
  • Instagram Link